تله گاوی یا بول تراپ یکی از اصطلاحات رایج بازارهای مالی است که ضررهای سنگینی را برای کاربران به همراه دارد؛ این اصطلاح در بازار ارزهای دیجیتال هم به کار میرود و معاملهگران را به خرید ترغیب میکند و در نهایت با افت شدید قیمتی موجب ضررهای سنگین میشود.
به خصوص معاملهگران تازه کار با رشد سریع قیمت نباید دچار حس جاماندگی شوند و در سقف قیمتی معامله خرید باز کنند. سرمایهگذاران میتوانند با استفاده از سیگنال ارز دیجیتال وارد پوزیشن خرید شوند. در ادامه با ما همراه باشید تا در سیگنالیپتو تله گاوی را بیشتر بررسی کنیم.
تله گاوی چیست؟
تله گاوی یا Bull Trap زمانی اتفاق میافتد که تریدرها در بازی نهنگها گرفتار میشوند؛ در شرایطی که سرمایهگذار تصویر میکند روند همچنان صعودی است و قیمت به سرعت افزایش مییابد، در واقع قیمت به حداکثر رسیده و به زودی افت شدیدی را تجربه میکند.
هنگامی که روند نزولی میشود ضررها و خسارات سنگینی را به سرمایهگذار تحمیل میکند و به همین دلیل گرفتار نشدن در این تله اهمیت بالایی دارد. انتخاب استراتژیهای درست به کاربران کمک میکند تا بتوانند تغییر روند را زودتر تشخیص دهند.
هر چند که تشخیص بول ترپ چندان ساده نیست و از قبل باید الگوهای گاوی و خرسی را تشخیص داد. همچنین ممکن است که در یک روند نزولی تله گاوی رخ دهد و بعد از رسیدن قیمت به حداکثر بار دیگر قیمت به روند نزولی خود ادامه دهد.
روانشناسی بازار در تله گاوی
هر چند که تشخیص این تله چندان راحت نیست و بسیاری از معاملهگران حرفهای هم در این بازی گرفتار میشوند؛ اما به طور کلی شناخت روانشناسی بازار به معاملهگران کمک بسزایی میکند و میتوانند الگوی تله گاوی را بهتر شناسایی کنند.
در بازار صعودی پیشبینیهای ارزها اغلب به صورت صعودی است و به همین دلیل ذهنیت اغلب تحلیلگران بر بازار گاوی میچربد و پیشنهاد میشود که خرید کنید. اما در واقع داشتن ذهنیت دو طرفه به افراد کمک میکند تا راحتتر بتوانند سود کنند و در روندهای صعودی هم احتمال تله گاوی را بدهند.
سرمایهگذاران بلند مدت تله گاوی را به عنوان فرصتی برای سل گرفتن یا خرید ارزها در قیمت پایینتر میدانند؛ قیمت در بازار صعودی به اوج خود میرسد و سپس به پایینترین نقطه سقوط میکند و بسیاری از داراییها قیمتهای ارزندهای را تجربه میکنند.
چگونه تله گاوی را تشخیص دهیم؟
تحلیلگران همیشه از روشهای متعددی برای تشخیص بول ترپ استفاده میکنند؛ به همین دلیل میتوان گفت که عوامل زیادی در آن تاثیرگذارند. در ادامه با روشهایی که میتوان از طریق آن تله گاوی را تشخیص داد آشنا میشویم.
واگرایی RSI
یکی از روشهایی که میتوان این تله را تشخیص داد، استفاده از اندیکاتور RSI است؛ شاخص قدرت نسبی فروشنده یا خریدار با این ابزار امکانپذیر است؛ بنابراین اشباع خرید را به سادگی مشخص میشود. با استفاده از آن سرمایهگذاران میتوانند سهام خود را تحت نظر قرار دهند و اشباع خریداران را در شاخص RSI مشاهده کنند.
اشباع خرید به معنی قدرت خریداران است که به حداکثر خود رسیده است و هر لحظه امکان تغییر جهت بازار وجود دارد. معاملهگران و سرمایهگذاران ممکن است که به این نتیجه برسند تا سیو سود کنند و بار دیگر فشار فروش افزایش یابد.
به همین دلیل هنگامی که روند صعودی است، شاخص آن تغییر میکند و درواقع در شاخص RSI این واگرایی نمایان میشود و تریدرها میتوانند تغییر روند را تشخیص دهند.
تغییر حجم معاملات
یکی از روشهای جذاب برای دیدن واگرایی را میتوان تغییر حجم معاملات معرفی کرد؛ در بازارهای صعودی اگر حجم معاملات افزایش پیدا کند در واقع بالا بودن تقاضای خرید را نشان میدهد. به همین دلیل در شرایط بالا نبود تقاضای خرید، حجم معاملات کاهش پیدا میکند.
در مارکت این شرایط زمینه را برای تله گاوی فراهم میکند و افزایش قیمت سهام را در پی دارد. به این ترتیب در یک روند صعودی، حجم معاملات کاهش پیدا میکند و از طرفی فشار فروش بیشتر میشود. فشار فروش موجب افت روند صعودی یک سهم یا یک ارز میشود و در نهایت خریداران را متضرر میکند.
کندل مشکوک صعودی
وجود کندلهای مشکوک و پرحجم از نشانههای این تله است؛ هنگامی که چند کندل کوچک دیده میشود و یک مرتبه یک کندل پرحجم صعودی بسته میشود، در واقع خطر بول ترپ بالاتر رفته است. به این ترتیب نهنگهای بازار به فکر سوق دادن تریدرها به سمت خرید هستند.
کندل پرحجم به معنی خرید سنگین یک ارز است که موجب رشد سهام میشوند و فرض بر شکسته شدن روند به میان میآید. همچنین کندلهای مشکوک به معنی افزایش قدرت فروشندههاست. کندلهای مشکوک به معنی تغییر روند است و با بررسی فروش بالا میتوان بول ترپ را تشخیص داد. به این معنی که سفارشهای فروش نشاندهنده دستکاری قیمت به منظور نشاندادن قدرت خریداران است.
نبود مومنتوم در بازار
یکی دیگر از روشهایی که میتوان تله گاوی را تشخیص داد، نبودن تحرک در بازار است؛ اگر به طور مداوم با کندلهای قرمز روبرو شویم اما به طور ناگهانی روند تغییر کند و با کندل قرمز مواجه شویم، خطر وجود بول ترپ وجود دارد.
نبود مومنتوم در بازار به معنی معکوس شدن روند یا ریورسال است و معالمهگران باید با احتیاط بیشتری ترید کنند. هنگامی که بازار به سقف قیمتی یا کف قیمتی نزدیک میشود نبود مومنتوم رخ میدهد و احتمال وجود بول ترپ نیز وجود دارد.
بررسی سطوح مقاومت
از اولین نشانههای شاخص تله گاوی را میتوان تداوم طولانی مدت یک روند صعودی معرفی کرد؛ هنگامی که در یک روند کاملا صعودی آن سهم یا ارز با سطح مقاومتی قدرتمند روبرو میشود، روند میتواند ناگهان تغییر کند. دوام طولانی یک روند صعودی و کاهش کم قیمت از جمله نشانههای صف خوب خریداران است که مانع افت قیمتی میشود.
بنابراین باید سطوح مقاومتی را جدی گرفت و با نزدیک شدن به یک مقاومت تاریخی و حساس جوانب احتیاط را رعایت کرد. اغلب اوقات با رسیدن به این سطح مقاومتی قیمت افت میکند و معاملهگران به سیو سود دست میزنند.
علت تله گاوی چیست؟
بروز بول ترپ به عوامل متعددی بستگی دارد در ادامه به بررسی دلایل تله گاوی میپردازیم.
۱. وجود نهنگها
همانطوری که گفته شد دستکاری قیمت و افزایش قدرت خرید، موجب بروز این تله میشود؛ بنابراین سرمایهگذاران بزرگ با خریدهای سنگین و پولهای درشت وارد یک ارز یا یک سهم میشوند وسپس در سقف قیمتی آن ارز را میفروشند و معاملهگران کوچک به دام این تله میافتدد و با ضرر روبرو میشوند.
۲. پیشبینیهای غلط
گاهی پیشبینی مکرر یک روند از معاملهگران متفاوت موجب تغییر روند میشود و معروف است که اگر همه میخرند تو بفروش و اگر همه میفروشند تو بخر! پس برآورد اشتباه از یک روند صعودی موجب برداشت اشتباه از یک ارز میشود.
۳. شاخص ترس و طمع
هیجانات و احساسات به کمک شاخص ترس و طمع سنجیده میشود و هر گاه این شاخص در حداکثر خود قرار داشته باشد به معنی تغییر روند است. اغلب با روند صعودی یک سهم یا یک ارز، معاملهگران دچار ترس از دست دادن فرصت یا FOMO میشوند و در سقف قیمتی تصمیم به خرید نامناسب میگیرند. به همین دلیل خریداران گرفتار ضررهای بیشتر میشوند.
تله خرسی چیست؟
تله خرسی یا Bear Trap در جهت مخالف تله گاوی است؛ به این معنی که قیمت در جهت کاهش گام برمیدارد و معاملهگران به اشتباه تصور میکنند که قیمت به زودی افت بیشتری تجربه میکند و دست به فروش میزنند. در نتیجه بازارساز بازار را به سمت بالا حرکت میدهد و معاملهگران دچار ضرر میشوند.
در تله خرسی برخلاف تله گاوی، قیمتها بعد از کاهش ناگهانی، بار دیگر افزایش مییابند و به سرعت رشد را تجربه میکنند. در نتیجه معاملهگرانی که پوزیشنهای فروش باز کردند دچار ضررهای سنگین میشوند و لیکوییدی را تجربه میکنند.
معاملهگران در سال ۲۰۰۸ با کاهش قیمتی بازار دست به فروش زدند و پس از آن بازار به سرعت افزایش یافت و کسانی که روند را به درستی تحلیل نکردند، از این رشد جا ماندند.
تفاوت تله خرسی و تله گاوی
شاید برای شما هم جالب باشد که با جدول تفاوتهای تله خرسی و گاوی بیشتر آشنا شوید:
تله خرسی | تله گاوی |
تله خرسی در کاهش قیمتی رخ میدهد. | تله گاوی در افزایش قیمت رخ میدهد. |
اغلب معاملهگران در پوزیشن فروش قرار دارند. | اغلب معاملهگران در پوزیشن خرید قرار دارند. |
واگرایی مثبت در مکدی قابل تشخیص است. | واگرایی منفی در RSI قابل تشخیص است. |
نشانههای تله خرسی چیست؟
تله خرسی به نشانههای متعددی دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم:
واگرایی مثبت در مکدی
یکی از روشهای تشخیص روند تله خرسی، واگرایی مثبت در مکدی است؛ در این روش با استفاده از اندیکاتورهایی مانند مکدی (MACD) میتوان روند بازگشت قیمت را پیشبینی کرد.
کاهش حجم فروش
هنگامی که بازار در حال کاهش است اما حجم معاملات کاهش پیدا نمیکند در واقع معاملهگران علاقهای به فروش ندارند و احتمال بروز تله خرسی وجود دارد. بنابراین روند نزولی ادامهدار نمیشود و عدم افزایش حجم نشاندهنده برنامههای معاملات خودکار و عدم فروشندگان واقعی است.
حفظ سطوح حمایتی
یکی دیگر از نشانههای تله خرسی را میتوان سطوح حمایتی معرفی کرد که به سرعت موجب رشد قیمتی میشود. به خصوص در زمانی که میل به فروش در معاملهگران کم باشد سطوح حمایتی به خوبی عمل میکنند و مانع از افت قیمتی میشوند.
سوالات متداول
۱. آیا تله گاوی تنها در بازار کریپتو رخ میدهد؟
خیر در سایر بازارهای جهانی بول ترپ اتفاق میافتد تا سرمایهگذاران به خرید یک سهم در سقف قیمتی ترغیب شوند.
۲. از چه روشهایی میتوان این تله را پیشبینی کرد؟
استفاده از ابزارهایی مانند RSI، تحلیل کندلهای مشکوک، نبود مومنتوم و… میتوان این تله را پیشبینی کرد.
۳. علت وقوع تله گاوی چیست؟
وجود نهنگها در بازار موجب دستکاری قیمتی به صورت مصنوعی میشود تا خریداران بیشتری در قیمت بالا یک دارایی را تهیه کنند.
۴. نشانههای بول ترپ چیست؟
کاهش حجم معاملات، تحلیل تکنیکال، الگوهای کندل استیک از نشانههای این تله به شمار میرود.
۵. تله خرسی چیست؟
تله خرسی به معنی کاهش قیمت در یک روند صعودی است تا پوزیشهای فروش بیشتری باز شود و در نتیجه به لیکویید شدن فروشندهها ختم میشود.
جمعبندی
حتما شما هم درباره بول ترپ شنیدهاید، این تله زمانی رخ میدهد که بازار به سقف قیمتی نزدیک شده است و احتمال تغییر روند وجود دارد؛ بنابراین بازارساز با ایجاد روند صعودی مصنوعی، خریداران بیشتر را به بازار جذب میکند و خود داراییش را میفروشد.
در نهایت تله گاوی یا Bull Trap موجب ضرر خریداران میشود. این تله با استفاده از ابزارهای ترید قابل پیشبینی است و تریدرها با استفاده از روشهای تحلیل تکنیکال میتوانند از قبل آن را تشخیص دهند. بنابراین با رشد سریع قیمت، شتابزده و بدون بررسی وارد معامله نشوید و از ضرر احتمالی جلوگیری کنید.