اینترنت اشیا چیست؟ + بررسی تاریخچه و 0 تا 100 کاربردهای IOT

اینترنت اشیا چیست؟ + بررسی تاریخچه و 0 تا 100 کاربردهای IOT

اینترنت اشیا چیست؟ + بررسی تاریخچه و 0 تا 100 کاربردهای IOT
فهرست مطالب

در جهان امروز با پیشرفت تکنولوژی، هوشمند سازی امری ضروری و مهم به شمار می‌رود و اینترنت به بخش جدایی‌ناپذیری از زندگی بشر تبدیل شده است. حال تصور کنید که اینترنت اشیا به عنوان ابزاری راحت و در دسترس باشد که داده‌ها را در اختیار کاربران قرار می‌دهد و به سادگی با دیگران اشتراک‌گذاری می‌شود. 

اینترنت اشیا به هوشمندسازی اجسام و اشیا کمک می‌کند و این امکان را می‌دهد تا اشیا، ارتباط موثرتری با کاربران برقرار کنند. با ورود هوش مصنوعی به حوزه بلاک‌چین بحث IoT بسیار پررنگ‌تر از قبل شده و در رشد فناوری تاثیر بسزایی داشته است. در ادامه با ما همراه باشید تا در سیگنالیپتو بررسی کنیم که اینترنت اشیا چیست و با تاریخچه کاربردهای IoT بیشتری آشنا شویم. 

اینترنت اشیا چیست؟ 

اینترنت اشیا چیست؟ 

اینترنت اشیا به شبکه‌ای گفته می‌شود که دستگاه‌های دیجیتالی امکان ارتباط با سایر اشیا را پیدا می‌کنند و داده‌ها با سرعت بالا به اشتراک گذاشته می‌شود. دستگاه‌های فیزیکی، لوازم خانگی و یا وسایل نقلیه با اتصال به شکبه‌های اینترنتی می‌توانند داده‌های خود را به سایر اشیا ارسال کنند. 

ادغام دنیای دیجیتال و دنیای فیزیکی از جمله اهداف این تکنولوژی محسوب می‌شود؛ IoT مخفف Internet of Things است که با حروف اختصاری IoT شناخته می‌شود. این تکنولوژی به کاربران کمک می‌کند تا زندگی هوشمند خود را ارتقا دهند و از تجهیزات هوشمند بیشتری بهره‌مند شوند. 

دقت و سرعت عمل این فناوری بسیار بالاست و قابلیت دریافت و ارسال داده‌ها در زمانی کوتاه را میسر می‌کند. بنابراین هوشمندسازی به صورت خودکار انجام می‌شود و دخالت انسان به حداقل می‌رساند. اینترنت اشیا با سایر سیستم‌ها ارتباط برقرار می‌کند و تعامل را در شبکه اینترنت بالا می‌برد. 

تاریخچه IOT

دانشمندان علوم کامپیوتری در سال ۱۹۸۲ با استفاده از دستگاه وندینگ قوطی‌های کوکاکولا را به کمک اینترنت اشیا در یخچال دانشگاه کارنگی ملون در پیتسبورگ پنسیلوانیا رصد می‌کردند. دیوید نیکولز برای اینکه مجبور نباشد برای برداشتن نوشیدنی در یخچال دانشگاه، مسیر طولانی را طی نکند از این روش استفاده می‌کرد. 

البته در آن دوران بحث این تکنولوژی مانند امروز نبود و نیکولز و دوستانش با استفاده از تکنولوژی آرپانت توانستند از راه دور موجودی یخچال را مشاهده کنند. در واقع دستگاه وندینگ اولین دستگاه واقعی اینترنت اشیا محسوب می‌شود. این دستگاه تراشه‌‌ای خیلی بزرگ و حجیم است که برای برقراری ارتباط موثر بین اجسام به کار می‌رفت اما نیازمند بهینه‌سازی بیشتری داشت. 

این فناوری نیاز به بستر مناسب دارد و وجود تکنولوژی حسگر، اینترنت ۵ جی، تجزیه و تحلیل مبتنی بر یادگیری ماشین و WEB3 امری ضروری است؛ البته که تمامی این تکنولوژی نیاز به توسعه دارد. امروزه دسترسی به اینترنت و شبکه‌های سلولی و بی‌سیم قابلیت اتصال به اینترنت را فراهم می‌کند و به هوشمندسازی دفاتر و خانه‌ افراد کمک می‌کند. 

روش کار اینترنت اشیا IoT 

روش کار IOT کمی پیچیده است و عناصری مانند شبکه بی‌سیم و دستگاه‌های مختلف برای آنالیز داده‌های پیشرفته در محاسبه ابری مورد استفاده قرار می‌گیرند. می‌توان گفت که اینترنت اشیا ۴ رکن اصلی دارد که شامل موارد زیر می‌شود. 

داده‌ها IoT

جمع‌آوری داده‌های اشیا از محیط از طریق اینترنت انجام می‌شود و جمع‌آوری اطلاعات از روش‌های مختلفی صورت می‌گیرد. اینترنت به عنوان سوخت این دستگاه‌های فیزیکی استفاده می‌شود. داده‌ها با استفاده از سنسورهای مختلف جمع‌آروری شده و در یک مکان مشخص مثل فضای ابری، روترهای و سوییچ‌ها به صورت مستقیم به دستگاه IoT  منتقل می‌شود. 

آنالیز داده‌ها توسط IoT

بعد از جمع‌آوری داده‌ها، نوبت به پروسه آنالیز آن میرسد و داده‌های جمع‌آوری شده باید مورد ارزیابی قرار بگیرند. تبدیل داده‌های خام به اطلاعات قابل اجرا اهمیت بالایی دارد و به کاربردی‌سازی داده‌ها کمک می‌کند. اطلاعات به دست آمده برای تغییر آ با استفاده از هوش مصنوعی نالیز و بررسی می‌شوند. 

اتصال اینترنت اشیا

اتصال سریع و راحت، بستری را فراهم می‌کند تا اطلاعات و داده‌ها منتقل شوند. به وسیله ابزارها و برنامه‌های مرتبط آنالیز داده‌های دریافتی با مصرف انرژی بهینه انجام می‌شوند و در نهایت به یک دیتابیس مرکزی انتقال پیدا می‌کنند.

کاربرد ارزهای دیجیتال در اینترنت اشیا 

کاربرد ارزهای دیجیتال در اینترنت اشیا 

اما مهم‌تر از همه کاربردهای ارزهای دیجیتال در اینترنت اشیاست؛ بلاک‌چین ویژگی‌هایی مثل تمرکززدایی، شفافیت و امنیت رمزنگاری‌شده دارد و از این طریق امنیت تراکنش‌های اینترنتی اشیا را تضمین می‌کند. بنابراین عضوی جدایی‌ناپذیر از این تکنولوژی را می‌توان شبکه بلاک‌چین معرفی کرد. 

برای جلوگیری از دستکاری داده‌ها و تامین امنیت بیشتر، شبکه اینترنت اشیا به کمک ارزهای دیجیتال تکمیل می‌شود. دستگاه‌ها و سیستم‌های مختلف بلاک‌چینی در این زمینه کاربرد دارند و در ادامه با کاربردهای ارزهای دیجیتال در اینترنت اشیا بیشتر آشنا می‌شویم. 

تراکنش‌های مقیاس بزرگ 

ترکیب اینترنت اشیا و ارزهای دیجیتال در فضاهای شهری و محیط‌های عمومی نیاز به بستری گسترده دارد که امکان تراکنش‌ها را در مقیاس بزرگ فراهم کند. به طور مثال برای پرداخت هزینه پارکینگ، اپلیکیشن نیاز به دسترسی به تلفن و اطلاعات کارت اعتباری دارد و چندان روش امنی نیست. 

به همین دلیل وجود ارزها دیجیتال سیستمی امن را فراهم می‌کند تا تراکنش‌ها در بستری ایمن و بدون خطر هک شدن انجام شوند. مهم‌ترین ویژگی‌های بستر بلاک‌چین ایجاد بستری امن و سیستم پرداخت سریع و راحت است. 

کاهش هزینه‌های تراکنش 

یکی از مزیت‌های مهم و اساسی بستر بلاک‌چین، هزینه‌های پایین تراکنش‌هاست. به خصوص ارزهای تازه‌ای مانند ریپل یا شبکه سولانا که امکان تراکنش‌ها را به راحتی و با هزینه‌ پایین‌تر فراهم می‌کند. بستر بلاک‌چین نیازی به تبادل اطلاعات بانکی بین دستگاه‌ها ندارد و احتمال حملات هکر پایین می‌آید هزینه‌ها کاهش می‌یابد.

اینترنت اشیا هزینه‌های تراکنش را به میزان قابل توجهی کم می‌کند و ارزهای دیجیتال نیازی به واسطه‌هایی مانند بانک‌ها و پلتفرم‌های پرداخت ندارند و بدون واسطه بانکی پرداخت را انجام می‌دهند. در نتیجه سرمایه‌گذاران با استراتژی‌های تجاری برای سود بیشتر از این بستر کمک می‌گیرند.

کسب و کارهای تجارت الکترونیک، کارمزدهای پایین می‌پردازند و نیازی نیست که نگران هزینه تراکنش‌های خود باشند. تبدیل تراکنش‌ها نیازی به پرداخت هزینه‌های گزاف ندارد دسترسی جهانی و فرصت‌های بین‌المللی راحت‌تر فراهم می‌شود.   

استخراج ارز دیجیتال 

با این تکنولوژی توان پردازشی میان دستگاه‌های مختلف در یک شبکه امکان‌پذیر می‌شود؛ استخراج رمز ارزها توان پردازشی بالایی دارند و با استفاده از معادلات پیچیده ریاضی ارزش آن مشخص می‌شود. به کمک این تکنولوژی توان پردازش بین دستگاه‌های مختلف در یک شبکه متصل توزیع می‌شود. 

بنابراین بستر بلاکچین امکان اتصال ۱۵۰۰۰ دستگاه اینترنت اشیا را فراهم می‌کند و پروژه‌های گسترده در این بستر می‌توانند به یکدیگر متصل شوند و تبادل داده کنند. 

خریدهای خودکار

با پررنگ شدن دنیای واقعیت مجازی، دسترسی به فروشگاه‌های مجازی و سه‌ بعدی به عنوان رویایی قابل دسترس شناخته می‌شود. این فناوری می‌تواند در زمان صرفه‌جویی بزرگی کند و خریدهای روزمره و تکراری را با دستورهای قبلی انجام دهد. 

به طور مثال اینترنت اشیا در یخخال‌های هوشمند سامسونگ می‌تواند مواد غذایی ضروری را ردیابی کند و کالاهای تکراری را به شما یادآوری کند و به صورت خودکار سفارش‌تان ثبت شود. ارزهای دیجیتال راهکاری امن و راحت است که امکان پرداخت‌های سریع و امن را برای کاربران فراهم می‌کند. 

در آینده نه چندان دور خانه‌های هوشمند با اتصال به کنتورهای برق و گاز دستور پرداخت قبوض به طور خودکار انجام می‌شود. بنابراین در آینده می‌توانیم دستگاه‌های هوشمند برنامه‌ریزی کنیم و محصولات تکراری مورد نیازمان را تامین کنیم. 

معماری اینترنت اشیا و لایه‌های آن 

معماری اینترنت اشیا و لایه‌های آن 

معماری اینترنت اشیا به لایه‌های متعددی تقسیم می‌شود که با استفاده از از آن ارتباط ماشین به ماشین امکان‌پذیر می‌شود. در واقع معماری اکوسیستمی را فراهم می‌کند که توانایی انتقال داده‌ها را در زمان مشخص و واقعی داشته باشد و با کمترین میزان دخالت انسان ایجاد می‌شود. 

هر کدام از لایه‌های این اکوسیستم مسئولیت‌ها و وظایفی را به عهده دارند که در ادامه با کاربرد هر یک از این لایه‌ها بیشتر آشنا می‌شویم. 

لایه حسگر 

حسگرها ارتباط موثری با محیط برقرار می‌کنند و این حسگرها تغییر محیط اطراف تشخیص می‌دهند و تغییرات را ثبت می‌کنند. بنابراین داده‌ها جمع‌آوری و این اطلاعات ثبت می‌شوند. حسگرهای GPS موقعیت‌ مکانی را ردیابی می‌کنند و اطلاعات آن مانند فاصله و مقصد و بهترین مسیر را مقصد را تعیین می‌کنند. 

فناوری IOT سنسورهایی را روی دستگاه طراحی می‌کند که این حسگرها اطلاعات متنوعی را ثبت می‌کنند و فاصله با سایر اشیا را مشخص می‌کند. این لایه را می‌توان بنیادی‌ترین لایه معماری iot معرفی کرد که در طراحی سخت‌افزارهای اینترنت اشیا تاثیر فراوانی دارند. به کمک این لایه تمامی اطلاعات دقیق از محیط ثبت می‌شوند و برقراری ارتباط موثر با شبکه، توان مصرف برق و قابلیت پردازش داده‌ها امکان ‌پذیر می‌شود. 

لایه شبکه 

لایه اطلاعاتی یکی از حسگرهای مهم شبکه است که از طریق دستگاه‌های خاص این اطلاعات دریافت می‌شود و به هسته مرکزی یا مراکز ابری منتقل می‌شود. دستگاه‌های اینترنت اشیا از روش‌های مختلفی اشتراک‌گذاری اطلاعات را انجام می‌دهند. بنابراین اتصال بی‌سیم در خانه‌ها و دفاتر از طریق وایفای (Wi-Fi) و یا بلوتوث انجام می‌شود. 

امروزه بسیاری از دستگاه‌های هوشمند به سیستم ال‌تی‌ای (LTE) مجهزند و یا از طریق اتصالات ماهواره‌ای ارتباط برقرار می‌کنند. بنابراین در آینده نه چندان دور تمامی دستگاه‌های منازل به سیستم‌های هوشمند برای اتصال به اینترنت مجهز می‌شوند. 

لایه پردازش داده 

این لایه وظیفه پردازش داده‌ها را به عهده دارد و داده‌های دریافتی با استفاده از حسگرها و الگوریتم‌های هوش مصنوعی پردازش می‌‌شوند. در ابتدا داده‌ها جمع‌آوری شده و سپس از طریق گت‌وی (Gateway) به سرورهای ابری انتقال می‌یابند. 

دستورات به سمت عملگرها ارسال می‌شوند و خروجی‌های آن برای تصمیم‌گیری در آینده مورد استفاده قرار می‌گیرند. لایه پردازش داده‌ها پلی بین لایه شبکه ارتباط و لایه اپلیکیشن است که اطلاعات دستگاه‌ها ارزیابی می‌شود. بنابراین اطلاعات ذخیره و پردازش می‌شود و با استفاده از المان‌های گرافیکی از طریق اپلیکیشن نمایش داده می‌شود. 

لایه اپلیکیشن

یکی دیگر از لایه‌ها که به طور مستقیم با کاربر ارتباط دارد، لایه اپلیکیشن است که در واقع رابط گرافیکی بین کاربر و شبکه اینترنت اشیا محسوب می‌شود. لوازمی مانند ساعت‌، تلویزیون، گوشی‌های هوشمند از جمله محصولات هستند که با این لایه ارتباط دارند و هر کدام وظایف خاصی را به عهده می‌گیرند. 

پس هر کدام از این لوازم خانگی وظایف متفاوتی برای رسیدن به اهدافی خاص دنبال می‌کنند. این ابزارها به ساده‌تر کردن ارتباط موثر با کاربر به کار می‌روند و نیازها و درخواست‌های کاربر را دریافت می‌کنند. هدف این لایه نمایش اطلاعات در فرمت قابل فهم و پردازش است و معمولا از المان های گرافیکی مانند جداول و نمودارها در آن استفاده می‌شود. بنابراین به نحوی طراحی شده است که قابلیت پردازش اطلاعات جزئی نیز وجود داشته باشد.

انواع کاربرد اینترنت اشیا

انواع کاربرد iot

با توجه به هوشمند‌سازی خانه‌ها و محیط‌های کاری، این تکنولوژی می‌تواند تاثیرات فراوانی در زندگی بشر داشته باشد. تحولی عظیم که خدمات متنوعی را به کاربران می‌دهد و می‌تواند راهی تازه را آغاز کند. این تکنولوژی در بخش‌های متنوعی مانند مراقبت‌های بهداشتی، کشاورزی، خانه‌های هوشمند و تولید صنعتی و… به کار می‌رود و به بهبود بهره‌وری کمک بسزایی می‌کند. در ادامه با مزایای استفاده از اینترنت اشیا بیشتر آشنا می‌شویم. 

۱. کاربرد اینترنت اشیا در خانه‌ها

افراد می‌توانند به کمک دستگاه‌های اینترنت اشیا اطلاعات را در محیط های خانگی دریافت و گردآوری کنند و به اشتراک بگذارند. در واقع با استفاده از این تکنولوژی در محیط خانه، مصرف انرژی بهینه‌تر می‌شود و کنترل هوشمند خانه فراهم می‌گردد.

جنبه‌های مختلفی در خانه در دسترس قرار می‌گیرد و از طریق دستگاه‌های هوشمند و کامپیوتر مالک می‌تواند به سادگی لوازم خانه را کنترل کند. دستگاه‌های هوشمند به سادگی امکان انتقال اطلاعات را فراهم می‌کنند و دیگر نیازی به ابزاری پیچیده برای کنترل و دریافت داده‌ها وجود ندارد. البته این امر در محیط‌های کاری و شرکت‌ها و یا دفاتر نیز مکان‌پذیر است. 

۲. کاربرد اینترنت اشیا در صنایع 

اینترنت صنعتی اشیا در محیط‌های صنعتی کاربرد دارد و با ترکیب حسگر‌ها، شبکه‌های بی‌سیم، هوش مصنوعی و تجزیه و تحلیل داده‌ها به بهینه‌سازی فرآیند صنعتی کمک فراوانی می‌کند. بنابراین در وقت و هزینه صنایع صرفه‌جویی می‌شود و بهره‌وری نیروی کار را بهبود می‌بخشد. 

بنابراین به کارگیری این تکنولوژی در صنایع موجب رشد خدمات و محصولات شرکت‌ها و صنایع می‌شود و زمینه را برای نهایت استفاده از امکانات و شرایط فراهم می‌کند. صاحبان صنایع می‌توانند محصولات خود را به صورت آنلاین کنترل کنند و جمع‌آوری داده‌ها در زمان کوتاه‌تر امکان‌پذیر می‌شود. بنابراین فرآیند تصمیم‌گیری تولید و عرضه محصولات و خدمات‌رسانی سریع‌تر رخ می‌دهد. 

۳. کاربرد اینترنت اشیا در اتومبیل

اینترنت اشیا درون خودرو برای راننده و سرنشینان امکانات فراوانی را به همراه دارد و امکان گر‌دآوری داده‌ها را فراهم می‌کند. رانندگان از این طریق می‌توانند اطلاعات بیشتری از محیط اطراف خودرو به دست آورند و خودروهای خودکار با استفاده از حسگرهای متفاوتی در ترکیب با سیستم‌های کنترلی پیشرفته پیرامون را برای رانندگی ایمن و راحت ارزیابی می‌کنند. 

همچنین داده‌ها به سادگی جمع‌آوری می‌شوند و به کمک اپلیکیشن یا همان رابط کاربری به اطلاع راننده می‌رسانند. خودروها وارد عصر تازه‌ای در فناوری می‌شوند که قابلیت‌های متنوعی را در مسیر در اختیار رانندگان قرار می‌دهند. انتظار می‌رود که در آینده‌ای نه چندان دور خودروها با طراحی‌های پیشرفته‌تری وارد بازار شوند که ارتباط تنگاتنگی با این تکنولوژی برقرار کنند. 

۴. کاربرد اینترنت اشیا در کشاورزی 

یکی از بخش‌های مهم و پراهمیت زندگی انسان‌ها، صنعت کشاورزی است؛ هوشمند‌سازی مزارع و استفاده از دستگاه‌های پیشرفته به صنایع مواد غذایی هم کمک بسزایی می‌کند. اینترنت اشیا می‌توانند انواع داده‌های محصولات را دریافت و ثبت کند و به اطلاع کشاورزان برساند. اطلاعاتی مانند بافت خاک، تعادل و رطوبت، سطح آفت‌کش‌ها، سطح آب و سلامت محصولات از جمله این موارد است. 

افزایش کیفیت و کمیت محصولات، بهره‌گیری بیشتری از نیروی کار، استفاده بهینه از انرژی از جمله مزیت‌های کاربرد این تکنولوژی در کشاورزی است. این فناوری در کشاورزی به عنوان موج دوم انقلاب سبز در جهان شناخته می‌شود و مزایای فراوانی را برای کشاورزان به همراه دارد.

۵. کاربرد اینترنت اشیا در بخش درمان

مدت طولانی است که سلامت انسان‌ها به کمک ساعت‌ها و گجت‌های متنوع سلامتی، هوشمندسازی شده است؛ به این ترتیب با پوشیدن گجت‌ها و حسگرهای متنوع افراد به ضربان قلب، فشار خون، میزان فعالیت خود و… دسترسی دارند. 

حال با ورود این تکنولوژی به بخش درمان، وضعیت بیمار دقیق‌تر مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و اقدامات لازم و پیشگیرانه انجام می‌شود و تحقیقات نشان می‌دهد که این اقدامات پیشگیرانه از حوادث مرگبار برای بیماران جلوگیری می‌کند. 

نظارت مداوم و اعلام خطرات احتمالی به حفظ علائم حیاتی کمک فراوانی می‌کند و در واقع اینترنت اشیا به صورت خودکار این داده‌ها را دریافت و از طریق دستگاه‌های هوشمند ارسال می‌کند. برای مثال به طور خودکار از طریق دستگاه‌های هوشمند به بیمار داروی خاصی را تزریق می‌کند تا علائم حیاتی بهبود یابد. 

معایب اینترنت اشیا 

همانطور که گفته شد،‌ این فناوری کاربردهای فراوانی دارد اما از طرفی با محدودیت‌ها و چالش‌های متعددی روبروست که در ادامه با این مشکلات بیشتر آشنا می‌شویم. 

قدرت مقیاس‌پذیری

هر چند که مقیاس‌پذیری شبکه‌ بلاک‌چین بسیار گسترده‌ است اما با این حال پروژه‌های اینترنت اشیا در بستر بلاک‌چین با محدودیت‌های پردازش حجم بالای تراکنش‌ها روبرو می‌شوند. شبکه‌های بلاک‌چینی از مکانیزم  اجماع اثبات کار (Pow) استفاده می‌کنند و به همین دلیل با مشکلاتی مانند شلوغی شبکه روبرو هستند. 

همچنین این تکنولوژی نیاز به بستری سریع و گسترده دارد تا تراکنش‌ها به سریع و راحت انجام شوند؛ اما در شبکه‌ای مانند شبکه بیت کوین تنها حدود ۷ تراکنش در ثانیه را می‌تواند انجام دهد. البته می‌توان به آینده امیدوار بود که سایر شبکه‌های بلاک‌چین مانند ریپل و ترون و یا سولانا این مشکلات را پشت سر بگذارند. 

پیچیدگی ادغام با بلاک‌چین

سیستم‌های اینترنت اشیا هنوز با محدودیت‌های خاصی روبرو هستند که ادغام با فناوری بلاک‌چین را چالش‌ برانگیز می‌کند. تنوع بالای دستگاه‌ IoT از جمله مشکلات بلاک‌چینی محسوب می‌شود. این دستگاه‌ها استانداردها و قابلیت‌های متفاوتی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. 

بنابراین باید راهکاری موثر برای یکپارچه‌سازی بلاک‌چین و این فناوری ارائه شود. این پیچیدگی‌ها می‌تواند در روند گسترش این فناوری اثرگذار باشد و IoT را با مشکلات متنوعی روبرو سازد. 

هزینه‌های جاری و عملیاتی 

استفاده از این تکنولوژی و تهیه دستگاه‌های آن، هزینه‌های فراوانی را به همراه دارد و مانند سایر تکنولوژی‌های نوپا،‌ دسترسی به آن چندان راحت و ارزان قیمت نیست. اجزای شبکه بلاک‌چینی با مکانیزم اثبات کار، نیازمند هزینه‌های عملیاتی بالایی است. 

کاربردهای این تکنولوژی نیاز به حجم عظیمی از تراکنش‌ها و تبادل مداوم داده‌ها دارد که هنوز بستر آن فراهم نیست و باید راهی برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها به وجود آید. هزینه‌های موجود استفاده از این شبکه را با مشکل مواجه کرده است و نیازمند صرف وقت و تحقیق بیشتری دارد. 

مزایای اینترنت اشیا 

با همه چالش‌ها و معایب این تکنولوژی،‌ نمی‌توان از مزایای آن چشم‌پوشی کرد؛ در ادامه مزایای اینترنت اشیا را بیشتر بررسی می‌کنیم. 

هوشمند‌سازی شهری

استفاده از این تکنولوژی در فضای شهری، به هوشمندسازی شهرها کمک فراوانی می‌کند و در کارآمدتر شدن زیرساخت‌های شهری و برنامه‌ریزی شهری اثرگذار است. این تکنولوژی با استفاده از فراهم کردن بستری جذاب و مهم در سلامت، محیط زیست، حمل‌ونقل و… می‌تواند رفاه و سلامت شهری را افزایش دهد. 

دستگاه‌های پیشرفته‌ای که می‌تواند کیفیت هوا را بسنجد و مصرف انرژی را به‌صرفه‌تر کند. سیستم‌های روشنایی هوشمند را بهبود ببخشد و نیاز به نگهداری و تعمیرات زیرساخت‌ها را کاهش دهد. به این ترتیب تمامی داده‌های شهری با نظم بیشتری به هسته مرکزی ارسال و مدیریت آن ساده‌تر می‌شود. 

آینده‌ای روشن و مهیج

با توجه به گسترش و تکامل اینترنت و وابستگی زندگی انسان‌ها به فضای مجازی و اینترنت، آینده اینترنت اشیا چشم‌اندازی روشن و جذاب است. پروتکل‌های بیشتری برای استفاده از این تکنولوژی تولید و عرضه می‌شود و دستگاه‌ها با سرعت بالاتری به اینترنت متصل می‌شوند. 

این تکنولوژی از پتانسیل‌های موجود در فضای برنامه‌نویسی و شبکه‌های مجازی استفاده بهینه‌تری خواهد داشت و خدمات متنوعی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. هر چند که رسیدن به نقطه اجرایی و صرفه‌جویی در هزینه‌ها کمی زمان‌بر است. 

کمک به محیط زیست

بحران‌های زیست محیطی هر روز در حال گسترش است و نگرانی‌های فراوانی را برای عموم به همراه دارد. اما IOT در حفظ محیط زیست نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند و با مصرف بهینه‌ انرژی از هدر رفت آن جلوگیری می‌شود. 

از جمله چالش‌های اصلی کشورها، بحران منابع آبی است و به دلیل گرم شدن کره زمین، کم آبی از مشکلات ژئوپلیتیک محسوب می‌شود. بخش عمده‌ای از آب مصرفی در کشاورزی هدر می‌رود که به کمک این تکنولوژی از هدر رفت آن می‌توان جلوگیری کرد. 

همچنین قطع بی‌رویه درختان جنگل موجب آسیب‌های جبران‌ناپذیری به دسترسی جهانی به اکسیژن شده است. اما با وجود سنسورهای قدرتمند اینترنت اشیا جنگلبانان راحت‌تر می‌توانند علامت هشدار را دریافت و از فعالیت‌های خرابکاران جلوگیری کنند. 

مزایا و معایب در یک نگاه

معایب اینترنت اشیا  مزایای اینترنت اشیا 
محدودیت در مقیاس‌پذیری  هوشمند‌سازی شهری 
هزینه بالا در تجهیزات و تراکنش‌ها  آینده‌ای روشن و مهیج
چالش‌های ادغام در بستر بلاک‌چین کمک به محیط زیست 
بهینه‌سازی در مصرف سوخت 
کاربردهای متنوع در صنایع، دفاتر و محیط‌های درمانی و… . 

 

ارزهای دیجیتال مبتنی بر اینترنت اشیا 

چندین پروژه به صورت تخصصی بر این تکنولوژی متمرکز شدند و نیازهای اکوسیستم گسترده این تکنولوژی را مورد بحث و بررسی قرار دادند. هر کدام از این کریپتو ها با توجه به ویژگی‌هایی که دارند، بستری برای عملکرد، سرعت و قیاس‌پذیری سیستم‌های اینترنت اشیا را فراهم می‌کنند. 

وی چین (VET) 

پلتفرمی که مدیریت زنجیره تامین و فرآیندهای تجاری کمک می‌کند و بستری مناسب برای ساده‌سازی جریان اطلاعاتی ایجاد کرده است. پروژه وی‌چین انجام تراکنش‌ها امکان‌پذیر می‌کند و هزینه‌های تراکنش را کاهش می‌دهد. این شبکه، بستری امن محسوب می‌شود و چشم‌اندازی امیدوارکننده برای صنایع و مدیریت شفاف داده‌ها فراهم کرده است. 

جاسمی کوین (JASMY)

جاسمی کوین پروژه‌ای است که اشتراک‌گذاری امن داده‌ها میان دستگاه‌های مختلف را امکان‌پذیر می‌کند. این پروژه بستری برای تامین امنیت و حریم خصوصی داده‌های اینترنت اشیا محسوب می‌شود و تمرکز آن بر دموکراتیزه‌سازی داده‌هاست.  

جاسمی اکوسیستمی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد تا تمامی داده‌های کلان دستگاه‌های اینترنت اشیا را جمع‌آوری کند و با حفظ حریم شخصی داده‌ها به صورت امن آن را مدیریت کند. این شبکه ابزاری است برای جبران هزینه‌های کاربران است که داده‌های خود را ذخیره و مدیریت می‌کنند. سازگاری این شبکه با تحول این تکنولوژی وابستگی متقابل دارد و از پتانسیل رشد آن در آینده نمی‌توان چشم‌پوشی کرد.

آیوتا (IOTA)

ارز دیجیتالی که با هدف افزایش کارایی معاملات M2M اینترنت اشیا طراحی شده است. این شبکه به دستگاه‌های IOT اجازه خرید و فروش خودکار منابعی مثل فضای ذخیره‌سازی داده‌، پهنای باند، برق و… را می‌دهد. 

مزیت برجسته آیوتا را می‌توان سرعت آن معرفی کرد که ده‌ها تراکنش را در ثانیه پشتیبانی می‌کند؛ برخلاف سیستم‌های سنتی بلاک‌چین که سرعت چندان بالایی ندارند. همچنین ویژگی‌هایی مانند مقیاس‌پذیری بالا، هزینه‌ پایین تراکنش‌ها و بازدهی مناسب انرژی را دارد. 

آیوتا در زمینه این تکنولوژی همکاری‌های متعددی با شرکت‌ها و سازمان‌هایی مانند فولکس واگن و بوش داشته است و می‌تواند چشم‌اندازی روشن و جذاب را برای این ارز دیجیتال در حوزه اینترنت اشیا به همراه داشته باشد.

هلیوم (Helium)

یکی از شبکه‌های غیرمتمرکز مبتنی بر بلاک‌چین را می‌توان هلیوم معرفی کرد؛ این ارز دیجیتال زیرساخت‌های اینترنت برای تولید ارزش فراهم می‌کند و بستری مناسب برای عملیات استخراج را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. 

هلیوم توان محاسباتی سیستمی که به صورت بیکار درآمده است به منابع ارزشمند تبدیل می‌کند. همچنین سیستم پاداش راه‌اندازی و نگهداری شبکه بی‌سیم و غیرمتمرکز آن با توکن HNT پرداخت می‌شود که برای پرداخت هزینه‌های تراکنش در بستر هلیوم به کار برده می‌شود. 

البته چالش اصلی هلیوم افزایش مقیاس‌پذیری و حفظ امنیت است و از قابلیت‌های این شبکه نمی‌توان چشم‌پوشی کرد و در آینده امکان گسترده‌تر شدن پروژه‌ها، کاهش هزینه‌ها و هوشمندسازی شهری را دارد.

سوالات متداول

۱. آیا اینترنت اشیا امنیت بالایی دارد؟

با توجه به ادغام IOT با بستر بلاک‌چین می‌توان پیشبینی کرد که امنیت بالایی دارد و از کنترل هکرها و افراد سودجو جلوگیری می‌شود. 

۲. این تکنولوژی چطور در کشاورزی کاربرد دارد؟

با استفاده از دستگاه‌ها و حسگرهای پیشرفته امکان دسترسی به داده‌هایی مانند رطوبت خاک، شرایط بذر، میزان آفت‌کش، صرفه‌جویی در هزینه‌ها و انرژی و… برای کشاورزان فراهم می‌شود. 

۳. چالش‌های اینترنت اشیا در آینده چیست؟

هنوز بستری مناسب برای حجم تراکنش‌های بالای IOT فراهم نشده است و به دلیل هزینه‌های بالای عملیاتی با چالش‌های جدی‌تری روبروست. 

۴. کاربرد این تکنولوژی در محیط‌های خانگی چیست؟ 

فرض کنید که از یخچال‌های هوشمند در خانه استفاده می‌کنید؛ حال با کمک اینترنت اشیا و حسگرهای پیشرفته می‌توانید مواد غذایی را ردیابی  و مدیریت کنید و حتی به صورت خودکار اقلام مورد نیازتان را سفارش دهید. 

۵. روش کار این تکنولوژی به چه صورت است؟

IoT با استفاده از دستگاه‌های بی‌سیم از طریق شبکه و یا هاب مرکزی داده‌های محیط را جمع‌آوری می‌کند و هوش مصنوعی این اطلاعات بررسی و آنالیز کرده و از طریق رابط کاربری یا اپلیکیشن به دست کاربر می‌رساند.

نتیجه‌گیری 

ما در این مقاله به بررسی دقیق اینترنت اشیا پرداختیم که مخفف Internet of Thing است و از طریق اینترنت و دستگاه‌های فیزیکی داده‌ها و دستورالعمل‌های مورد نیاز را به طور روزمره در اختیار کاربران و صاحبان کسب‌وکار و صنایع قرار می‌دهد. 

این تکنولوژی بستری جذاب و پیشرفته محسوب می‌شود که امکان هوشمندسازی محیط‌های خانگی، شغلی، صنایع و… را فراهم می‌کند. البته ادغام شدن این تکنولوژی در بستر بلاک‌چین امکانات متنوع و پیشرفته‌ای را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. اینترنت اشیا با استفاده از هوش مصنوعی و بلاک‌چین دنیای مدرن و پیشرفته‌ای ایجاد کرده است که خدمات و مزایای متعددی مانند صرفه‌جویی در انرژی، هوشمندسازی شهری، حفظ محیط زیست،‌ دسترسی راحت و ساده به داده‌های متعدد و… را برای کاربران خود به همراه داشته است.

مطالب مشابه

حتما برای شما هم جالب است که بدانید مارکت کپ چه نقشی در رشد قیمتی...

اگر شما هم در بازار کریپتو فعالید، حتما اصطلاح نهنگ ارز دیجیتال را شنیدید؛‌ نهنگ...

وجود صرافی ارز دیجیتال اهمیت بالایی برای تریدر ها و سرمایه‌گذاران دارد و به افراد...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

0 روز
24 ساعت
00 دقیقه
00 ثانیه

مهلت مانده تا اتمام تخفیف ویژه

مهلت مانده تا اتمام تخفیف ویژه

0 روز
24 ساعت
00 دقیقه
00 ثانیه