مارکت کپ چیست؟ با ارزش بازار (Market Cap) آشنا شوید

مارکت کپ چیست؟ با ارزش بازار یا همان مارکت کپ Market Cap
فهرست مطالب

حتما برای شما هم جالب است که بدانید مارکت کپ چه نقشی در رشد قیمتی یک ارز دارد و چقدر اثرگذار است؛ مارکت کپ به معنی ارزش حاصل ضرب یک ارز یا پروژه در قیمت هر واحد آن است و نقش بسزایی در ارزش بازار یک رمز ارز دارد. 

معامله‌گران به کمک ابزارهای مختلفی می‌توانند تریدهای خود را انجام دهند و یکی از این ابزارها محاسبه حجم بازار است. ارزش بازار در ترید و سرمایه‌گذاری اهمیت بالایی دارد و محاسبه آن اندازه و ارزش نسبی یک رمز را در بازار کریپتو مشخص می‌کند. با ما همراه باشید تا در سیگنالیپتو با موضوع Market Cap بیشتر آشنا شویم.

بیشتر بخوانید: بازار کریپتو چیست و چگونه کار می‌کند؟ بررسی مفهوم کریپتوکارنسی

مارکت کپ چیست؟

مارکت کپ چیست؟

مارکت کپ به معنی ارزش بازار است که با تعداد واحدهای یک سهم یا دارایی مشخص می‌شود؛ بنابراین می‌تواند ارزش ذاتی یک سهم یا یک ارز را مشخص کند. مارکت کپ مخفف Market Capitalization است که ارزش نسبی یک رمز ارز را نشان می‌دهد و جایگاه‌ آن  نسبت به سایر ارزها را مشخص می‌کند. 

اغلب سرمایه‌گذاران حرفه‌ای برای خرید یک ارز دیجیتال حتما ارزش ذاتی آن را نسبت به سایر رمز ارزهای بازار می‌سنجند. ارزش بازار از حاصل ضرب تعداد‌ توکن‌ها یا کوین‌های یک پروژه در قیمت آن ارز به دست می‌آید. در بازار ارزهای دیجیتال مارکت اهمیت بالایی دارد و محاسبه آن کمک بسزایی در معاملات کاربران می‌کند. همپنین اگر به معاملات ارز دیجیتال علاقه مندید میتوانید از سیگنال های ارز دیجیتال نیز استفاده کنید. 

Market Cap یک پروژه در واقع همه توکن‌های عرضه شده آن را مشخص می‌کند و به همین دلیل از ملاک‌های اساسی برای معاملات به شمار می‌رود. همچنین مارکت یا ارزش بازار در سایر بازارهای سنتی هم قابل اهمیت است.

مارکت کپ چه نقشی در معاملات دارد؟

ارزش بازار به معامله‌گران کمک می‌کند تا دیدگاه‌ درست‌تری نسبت به ارزش ذاتی یک ارز داشته باشند؛ به همین دلیل محاسبه آن در یک پروژه اهمیت بالایی دارد. معامله‌گران به کمک آن می‌توانند جایگاه یک ارز را بهتر درک کنند و ریسک معاملاتی خود را کاهش دهند.

سرمایه‌گذاری روی رمز ارزهایی که ارزش بازارشان بالاتر باشد ریسک کمتری برای معامله‌گران نیز دارد. دستکاری قیمت به نقدینگی بیشتر کمک می‌کند و حرکات قیمت را کندتر می‌کند. بنابراین ارزهای دیجیتال می‌توانند ریسک دستکاری قیمت و دامنه نوسانات را برآورد کنند. 

ارزش بازار در ارزهای کوچک تاثیر فراوانی دارد و ریسک پامپ و دامپ و کنترل قیمت را مشخص می‌کند.  هر چه ارزش بازار یک ارز کمتر باشد در واقع به سادگی دچار نوسانات و دستکاری قیمت می‌شود. اغلب ارزهایی که Market Cap بزرگی دارند، کمتر دچار دستکاری قیمت می‌شوند. ارزش بازار به صورت زیر محاسبه می‌شود:

ارزش بازار (مارکت کپ) = قیمت کنونی × عرضه در گردش

(Current Price × Circulating Supply = Market Cap)

کاربرد های مارکت کپ

ارزش بازار مزایای فراوانی برای معامله‌گران به همراه دارد که محاسبه آن الزامی است؛ محاسبه دقیق و درستی که سرمایه‌گذاران می‌توانند به اطلاعات دقیق قیمتی دست پیدا کنند. در ادامه مزایای مارکت کپ را بیشتر بررسی می‌کنیم. 

سنجیدن ریسک سرمایه‌گذاری

ارزش بازار درک بهتری از یک ارز دیجیتال به معامله‌گرها می‌دهد و ارزیابی ریسک ساده‌تر می‌شود. بنابراین از جمله مزایای محاسبه مارکت کپ، سنجیدن ریسک سرمایه‌گذاری در یک ارز است. مدیریت ریسک از جمله اولویت‌های معاملات است و تریدر ها قبل از باز کردن پوزیشن باید به خوبی به آن مسلط باشند. 

ارزهای دیجیتال به طور کلی نسبت به سایر بازارها ریسک بالاتری دارد و به دلیل اینکه مارکت کپ پایین‌تر نسبت به بازارهای جهانی دارند،‌ راحت‌تر دچار نوسانات شدید قیمتی می‌شوند. پروژه‌هایی که Market Cap کمتری دارند، ریسک بیشتری برای سرمایه‌گذاران به همراه دارند و به سادگی با دارایی کم حجم‌تری می‌تواند دچار نوسان شدید قیمتی شوند.

Market Cap

مارکت کپ بالاتر به معنی ریسک پایین‌تر است و با حجم پول بیشتری قیمتشان تغییر می‌کند. البته Market Cap پایین یک رمز ارز با وجود ریسک بالا، در صورت روند صعودی، سود بهتری به سرمایه‌گذاران می‌دهد و ممکن است سود چند برابری داشته باشد. 

مقایسه دقیق‌تر پروژه‌ها

به کمک ارزش بازار، معامله‌گران می‌توانند به سادگی پروژه‌ها را با هم مقایسه کنند و از قدرت فروشنده و خریداران مطلع شوند. Market Cap به سادگی مقایسه بین ارزهای دیجیتال را امکان‌پذیر می‌کند و شاخص سرمایه‌گذاری قابل تحلیل و بررسی است. 

مقایسه دقیق پروژه‌ها با استفاده از شاخص آن قابل بررسی است و مارکت کپ کوچک،‌ متوسط و بزرگ قابل سنجش است. به همین دلیل معامله‌گران قبل از سرمایه‌گذاری می‌توانند این شاخص را به صورت دقیق بررسی کنند. 

توانایی دستکاری بازار 

 دانستن مارکت کپ جنبه‌های مختلفی دارد، یکی از این جبنه‌ها امکان دستکاری قیمت و ارزش بازار است؛ ارزهای کم حجم به سادگی با پول درشت در معرض دستکاری قیمتی قرار می‌گیرند. همچنین بازارهای جهانی به دلیل ارزش بالاتری که دارند، کمتر در معرض دستکاری قیمتی می‌شوند. 

برخی از افراد در ابتدای عرضه یک ارز وارد بازار شدند و به همین دلیل سهم گسترده‌ای از سهم دارند و می‌توانند تاثیر بیشتری در قیمت بگذارند. با این کار می‌توانند سود بیشتری کسب کنند و میزان کوین‌های بیشتری هم داشته باشند. 

تشخیص پتانسیل رشد پروژه‌ها

ارزهای دیجیتال که Market Cap پایین و متوسط دارند معمولا پتانسیل رشد بالاتری دارند و البته ریسک بالاتری را به معامله‌گران تحمیل می‌کنند. به همین دلیل با بررسی و تحقیق می‌توان با مبلغ کم در پروژه‌های تازه تاسیس با مارکت کپ پایین سرمایه‌گذاری کنید. 

سنجش ثبات و امنیت 

امنیت شبکه‌های ارزهای دیجیتال اهمیت بالای دارد و به همین دلیل سنجش آن جایگاه ویژه‌ای دارد. سنجش پتانسیل رشد پروژه‌ها به ارزیابی امنیتی نیز کمک می‌کند. در پروژه‌هایی که ارزش بازار بالاتری دارند، شبکه ایمن‌تری محسوب می‌شوند. پروژه‌های کوچکتر ریسک بالاتری را برای کاربران به همراه دارند. 

به همین دلیل می‌توان گفت که ارزهایی با مارکت کپ پایین ریسک بیشتری برای معامله‌گران ایجاد می‌کنند. ارزش بازار بالا به معنی ایجاد امنیت بیشتر پروژه و نقدینگی قوی‌تر است. بنابراین ارزهای دیجیتال Market Cap پایین ریسک بیشتر و امنیت پایینتری دارند. 

مارکت کپ رقیق‌شده (Fully Diluted Market Cap) چیست؟ 

مارکت کپ رقیق‌شده(Fully Diluted Market Cap) چیست؟ 

اغلب پروژه‌ها تعداد کوین‌ها و توکن‌های گسترده‌ای دارند و به مرور به استخراج یا آزاد کردن آن می‌پردازند؛ به همین دلیل حداکثر عرضه (Maximum Supply) آن به کل توکن‌های یک ارز دیجیتال گفته می‌شود که به مرور آزاد می‌شوند. 

ارزش بازار رقیق‌شده از حاصل ضرب قیمت در حداکثر عرضه به دست می‌آید. بنابراین ارزش بازار رقیق‌شده درباره ارزش بازار آینده است که یک پروژه در آینده با آزادسازی توکن‌های خود به کجا می‌رسد. اگر مارکت کپ یک ارز دیجیتال با میزان توکن‌های آزاد شده آن، تفاوت بیشتری داشته باشد در واقع سرمایه‌گذاران باید گوش‌ به زنگ باشند.

با آزادسازی زیاد توکن‌ها، آن رمز ارز قیمت افت شدیدی را تجربه می‌کند و در نتیجه فشار فروش در آن ارز افزایش می‌یابد. پس ارزش بازار رقیق‌شده در بازارهای نزولی موجب افت شدید قیمتی می‌شود و در این دوران سرمایه‌گذاران به فکر تغییر پرتفوی خود می‌افتند و در نتیجه بسیاری از ارزهای خود را می‌فروشند و دنبال ارزهای بنیادی می‌روند. 

چه عواملی بر ارزش بازار یا مارکت کپ تاثیر دارد؟ 

ارزش بازار تحت تاثیر عواملی قرار می‌گیرد که با گذر زمان تغییر می‌کند؛ ما در ادامه عوامل موثر بر ارزش بازار را بیشتر بررسی می‌کنیم. 

عرضه در گردش نسبت به عرضه کل 

عرضه در گردش با عرضه تعداد توکن‌ها برابر است و هر چه این مقدار بیشتر باشد به طور کلی مقدار مارکت کپ تغییر می‌کند و افزایش می‌یابد. بنابراین این مقدار به معنی اقتصادی توکنی یا تکنومیک (Tokenomics) است. در واقع اقتصاد توکنی یک پروژه تولید و توزیع توکن‌های یک پروژه را مشخص می‌کند. 

به‌علاوه پروژه‌ها فرایندهایی را مانند توکن‌سوزی تجربه می‌کنند تا تعداد کوین‌های در گردش کاهش پیدا کند و در نتیجه قیمت آن افزوده شود. بنابراین به دنبال آن مارکت کپ کاهش پیدا می‌کند و قیمت کوین‌های در گردش افزوده می‌شود. 

مکانیسم‌های تورمی و ضد تورمی 

هدف اساسی و اصلی ارزهای دیجیتال ایجاد بستری مناسب برای اقتصاد ضد تورمی است که مقیاس‌پذیری بالایی داشته باشند. بنابراین بسیاری از کوین‌ها از مکانیزم‌های ضد تورمی مانند توکن سوزی بهره بردند.

بنابراین معامله‌گران به دنبال کوین‌های ارزشمندی هستند که توکن‌های در گردش کمتری داشته باشند و هر سال در تاریخ مقرر توکن‌سوزی داشته باشند. با کاهش تعداد توکن‌ها قیمت آن ارز افزایش پیدا می‌کند. مانند اتریوم و بایننس که بخشی از توکن‌های در گردش سوزانده می‌شود.

همچنین اگر علاقه مند به ترید هستید میتوانید از سیگنال بیت کوین استفاده کنید.

سنتیمنت بازار

وجود اخبار مثبت در بازار سیگنال‌های مثبتی است که سنتیمنت بازار را تقویت می‌کند و موسسات بزرگ به فرک سرمایه‌گذاری بیشتر می‌افتند. بنابراین یک ارز دیجیتال خاص با افزایش تقاضای بیشتری روبرو می‌شود. تقاضا موجب افزایش قیمت یک ارز می‌شود و به همین دلیل مارکت کپ آن رشد بیشتری می‌کند.

همچنین اخبار منفی هم می‌تواند بر قیمت تاثیرگذار باشد و قیمت را کاهش دهد؛ اخبار هک و مشکلات امنیتی، سرکوب‌های نهادهای رگولاتوری موجب عدم اطمینان میان سرمایه‌گذاران می‌شود و در نتیجه قیمت کاهش پیدا می‌کند. 

حجم معاملات 

معاملاتی که در طی روز انجام می‌شود بر میزان حجم نقدینگی اثر می‌گذارد و به همین دلیل می‌توان گفت که نقدینگی بالا در بازار موجب افزایش مارکت کپ نیز می‌شود. یک ارز دیجیتال با حجم معاملاتی پایین نشان‌دهنده نقدینگی کم و مشکلات و چالش‌های آن پروژه است. بنابراین کاربران برای حفظ دارایی خود در کوین‌هایی با مارکت کپ پایین، کمتر سرمایه‌گذاری‌های طولانی مدت می‌کنند. 

نوسانات قیمتی 

از جمله عواملی که بر ارزش بازار تاثیرگذار است، نوسانات قیمتی است که عرضه و تقاضا را شکل می‌دهد و در نتیجه قیمت یک ارز تغییر می‌کند. تقاضا به دلایل مختلفی مانند افزایش محبوبیت یا پیشرفت یک پروژه بالار می‌رود و در نتیجه بر روی قیمت اثر می‌گذارد. 

قیمت ور ازرش بازار با هم رابطه مستقیم دارد و هر چه قیمت یک ارز بیشتر شود در واقع به معنی بالا رفتن ارزش آن است؛ البته عوامل متعدد دیگری مانند اخبار پروژه، داده‌های اقتصادی، محبوبیت یک پروژه و جذب کاربران بیشتر می‌تواند بر قیمت نیز اثر بگذارد. همچنین تغییر نرخ بهره می‌تواند بر نوسانات قیمتی اثر بگذارد و در نتیجه مارکت کپ را تغییر دهد. 

انواع مارکت کپ

همانطور که گفته شد،‌ Market Cap انواع مختلفی دارد که سرمایه‌گذاران قبل از سرمایه‌گذاری و معامله باید به آن توجه کنند. بازار کریپتو را می‌توان بر اساس ارزش بازار بالا، متوسط و پایین تقسیم‌بندی کرد. هر بخش ویژگی‌های خاص خود را دارد که در ادامه با انواع مارکت کپ بیشتر آشنا می‌شویم. 

مارکت کپ کلان یا مگا کپ 

ارزهایی که Market Cap بالایی دارند معمولا حدود ۲۰۰ میلیارد ارزش دلاری در بازار را به خود اختصاص می‌دهند؛ این ارزها را با نام مگا کپ می‌شناسند و اغلب ریسک کمتری را به سرمایه‌گذاران تحمیل می‌کنند. هر چند که مارکت کپ بالا به معنی رشد کندتر است و ارزهای مانند بیت‌کوین، اتریوم در این دسته قرار می‌گیرند. 

البته مگا کپ تنها در بازار کریپتو مطرح نیست و بلکه در بازارهای جهانی هم این مفهوم وجود دارد؛ شرکت‌های مشهوری مانند اپل، آمازون و… در این دسته قرار می‌گیرند که حجم نقدینگی در گردش این سهم‌ها بسیار درشت و قوی است. 

مارکت کپ بزرگ  یا لارج کپ

ارزهای دیجیتال که مارکت کپ متوسطی دارند که نسبت به ماکت کپ‌های بزرگ ارزش بازاری، ارزش کمتری دارند؛ Market Cap متوسط حدود ۱۰ تا ۲۰۰میلیارد ارزش بازار دارد و نسبت به مگا کپ کمتر است. ارزهایی که در این دسته قرار می‌گیرند، نسبتا ریسک بیشتری دارند و از طریق پتانسیل رشد آن نیز بالاتر است. 

برخی از ارزهای پرطرفدار مانند بایننس اسمارت چین، ریپل، دوج کوین، کاردانو در این لیست قرار می‌گیرند و از جمله ارزهای نسبتا با ثبات محسوب می‌شوند. به همین دلیل نسبت به مگا مارکت کپ رشد بهتری را تجربه می‌کنند و سود بیشتری را به سرمایه‌گذاران خود می‌دهند. 

مارکت کپ متوسط 

یکی دیگر از ارزش بازار را می‌توان مارکت کپ متوسط معرفی کرد؛ این نوع رمز ارزها ارزش بازاری حدود ۱۰ میلیارد تا ۲ میلیارد دلار دارند و در دسته متوسط قرار می‌گیرند. لارج کپ‌ها نوسانات بیشتری را تجربه می‌کنند و از طرفی هم پتانسیل رشد بیشتری دارند. 

رمز ارزهایی مانند سولانا، ترون، لایت کوین و… در این دسته قرار می‌گیرند که ارزش بازاری متوسط دارند و راحت‌تر قیمت آن دچار نوسانات شدید می‌شود. این نوع ارزها اغلب شناخته شده‌اند و از جمله ارزهای پر پتانسیل محسوب می‌شوند. اما در هنگام سرمایه‌گذاری نیاز به بررسی بیشتری دارند. 

مارکت کپ کوچک 

دسته آخر مربوط به مارکت کپ‌های کوچک می‌شود که ارزش بازار کمتری دارد و حجم نقدینگی آن‌ها بین ۳۰۰ تا ۲ میلیارد است که پتانسیل سوددهی بالایی دارند و ریسک سرمایه‌گذاری را افزایش می‌دهند. به همین دلیل سرمایه‌گذاران باید در مورد آن تحقیقات بیشتری داشته باشند. البته که سوددهی این دسته هم بیشتر است چون دچار نوسانات بیشتری نسبت به مارکت کپ‌های متوسط می‌شوند. 

ارزهای جذابی مانند سونیک یا فایل کوین، پنکیک سوآپ، وان اینچ و… در این دسته قرار می‌گیرند که از جمله مارکت‌ کپ‌های کوچک محسوب می‌شوند. این دسته هم کوین‌های شناخته شده‌ای در بستر شبکه بایننس و اتریوم را دربرمی‌گیرد. 

ارزش بازار کوچک یا میکرو کپ 

مارکت کپ میکرو نسبت به Market Cap کوچک یا اسمال کپ کمتر است و ارزش بازاری حدود ۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دارد؛ دستکاری قیمتی این دسته از ارزهای دیجیتال بیشتر است و به همین دلیل دچار نوسانات بیشتری  هم می‌شوند. ریسک و نوسان این نوع ارزها بیشتر است و به همین دلیل در صورت رشد،‌ سود بیشتری را به معامله‌گران می‌دهد. 

ارزهای این دسته شامل لوپرینگ، انجین کوین،‌ اتریوم نیم سرویس و… می‌شود. میکرو کپ‌ها محبوبیت نسبی دارند و سرمایه‌گذاران برای معامله باید به خوبی شرایط چارت و حرکت بیت کوین را بسنجند. ارزهای میکرو کپ ریسک بالایی دارند و معالمه‌گران باید دقت بیشتری به خرج دهند.

بیشتر بخوانید: بیت کوین چیست؟ راهنمای کامل Bitcoin به زبان ساده

ارزش بازار فوق کوچک یا نانو کپ 

و در نهایت دسته آخر که پرریسک‌ترین ارزهای دیجیتال را در برمی‌گیرد که حدود ۵۰ میلیون دلار ارزش دارند و سرمایه‌گذاران باید با تحقیقات بیشتری این ارزها را معالمه‌ کنند. ارزهای جذابی در این لیست قرار می‌گیرند اما به شدت پرریسک به شمار می‌روند و معامله‌گران باید با مبلغ‌های کوچک به پوزیشن‌های خرید وارد شوند. 

سرمایه‌گذاری‌های طولانی مدت برروی این ارزها توصیه نمی‌شود و سرمایه‌گذاری در این پروژه‌ها نیاز به دقت و تحقیق بیشتری دارد. به دلیل ارزش بازار پایین این دسته، حجم پول کم می‌تواند نوسانات شدیدی‌ را به این ارزها تحمیل می‌کند و به سادگی دچار دستکاری قیمتی می‌شوند. بنابراین تریدرها ناچارند که از اهرم یا لوریج پایین برای ترید استفاده کنند. 

سوالات متداول 

۱. مارکت کپ چه تاثیری در قیمت دارد؟ 

هر چه مارکت کپ بیشتر باشد ارزش یک ارز بالاتر می‌رود در نتیجه تقاضا رشد می‌کند. 

۲. ارزش بازار چه کمکی به معامله‌گران می‌کند؟

با توجه به ارزش بازار معامله‌گران می‌توانند ریسک کمتری متحمل شوند و در ارزهای با ثبات قیمتی بیشتری سرمایه‌گذاری کنند که مارکت کپ بالاتری دارند. 

۳. ارزش بازار رقیق‌شده چیست؟

در صورتی که تعداد توکن‌های یک ارز افزایش یابد در واقع ارزش بازار یک ارز رشد می‌کند و تعداد توکن‌ها آن ارز افزایش می‌یابد. 

۴. چه عواملی بر قیمت اثر گذارند؟ 

ارزش بازار یک ارز، تغییرات سنتیمنت، اخبار منفی و مثبت، نرخ بهره و… از جمله مواردی است که بر قیمت تاثیر دارد. 

۵. چطور ارزش بازار یک ارز محاسبه می‌شود؟ 

ارزش یک ارز دیجیتال برابر است حاصل ضرب تعداد کوین‌های یک ارز در قیمت هر واحد آن. 

جمع‌بندی 

ما در این مقاله به بررسی مارکت کپ پرداختیم؛ ارزش بازار به معنی حجم نقدینگی است که به بهبود ارزش یک ارز دیجیتال کمک می‌کند. کوین‌ها با گردش نقدینگی می‌توانند Market Cap بالاتری داشته باشند و در نتیجه ارزش آن‌ها در بازار افزایش پیدا می‌کند. 

به همین دلیل دانستن مارکت کپ یک توکن یا کوین برای معامله‌گران بسیار حیاتی است و در کنار بررسی تکنیکال اهمیت بالایی دارد. ارزهایی که Market Cap بالاتری دارند در واقع ریسک سرمایه‌گذرای کمتری را به معامله‌گران تحمیل می‌کنند. 

مطالب مشابه

حتما برای شما هم جالب است که بدانید مارکت کپ چه نقشی در رشد قیمتی...

اگر شما هم در بازار کریپتو فعالید، حتما اصطلاح نهنگ ارز دیجیتال را شنیدید؛‌ نهنگ...

وجود صرافی ارز دیجیتال اهمیت بالایی برای تریدر ها و سرمایه‌گذاران دارد و به افراد...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

0 روز
24 ساعت
00 دقیقه
00 ثانیه

مهلت مانده تا اتمام تخفیف ویژه

مهلت مانده تا اتمام تخفیف ویژه

0 روز
24 ساعت
00 دقیقه
00 ثانیه